Adresa & Contact

Adresa noastra

Manastirea Botiza

GPS

47.668118498700544, 24.152433872222904

Manastirea Botiza

Mănăstire de maici, mănăstirea Botiza (schitul Bals Botiza) cu hramul “Schimbarea la Faţă” este o sfanta ctitorie in comuna Botiza care gazduieste o icoana facatoare de minuni.

Constructia manastirii a inceput in 1991, lucrarile fiind coordonate de mesterul din Botiza, Vasile Petrehus, la dorinta credinciosilor si a parintelui.

Manastirea este construita din lemn masiv de brad, cu pridvorul impodobit cu arcade maramuresene, sculptat in stil maramuresean. Initial a fost acoperita cu tabla, iar din 2001, dupa ce a venit aici maica Rafaela, a primit binecuvantarea Prea Sfintitului Justin sa fie inlocuita tabla, pentru a respecta traditia maramureseana, acoperind-o cu sindrila.

Pictura este lucrata in fresca, in stil neobizantin de catre pictorul Ion Botis din Viseu de Sus impreuna cu familia. In biserca sunt pictate scene biblice. Sculptura din biserica a fost executata de catre un grup de sculptori de la Humulesti”.

Biserica din complexul monahal a fost sfintita in 2007 de catre Prea Sfintitul Justin. De atunci s-a continuat extinderea complexului. Maica Rafaela spunand ca, in prezent, se lucreaza la constructia unei case cu paraclis.