Adresa & Contact

Adresa noastra

Lacul Albastru, Baia Sprie

GPS

47.6715055, 23.700669229602195

Lacul Albastru

Lacul albastr aflat in orasul Baia Sprie este unic prin origine (prabusirea unei galerii de mina) si chimismul apei. Datorita solubilizarii compusilor sulfurosi apa are culoarea verde, uneori cu reflexe de smarald.

Monumentul Naturii Lacul Albastru a fost declarată rezervaţie naturală prin H.C.L. nr 204/16.03.1977 si este in custodia Administratiei Parcului Natural Muntii Maramuresului care in parteneriat cu organizaţii neguvernamentale are drept scop conservarea peisajului în scop stiintific si educativ.

Aria naturală protejată Lacul Albastru se afla situată pe teritoriul administrativ al oraşului Baia Sprie într-o pădure tânără de gorun pe versantul sudic al Dealului Minei la altitudinea de 530 m şi are o suprafată de 0,5 ha. Lacul s-a format prin prăbusirea unor vechi lucrări miniere de exploatare de pe filonul Domnisoara în ani 1919 – 1920. În jurul lacului există câteva exemplare de pin care dau un farmec aparte zonei.

Accesul în aria protejată: Din centrul orasului Baia Sprie urcam, prin fata bisericii catolice, pe strada care ne conduce în directia nordica pâna la liziera padurii, de aici poteca urca în serpentina pâna la Lacul Albastru. Timpul de mers 35 – 45 min.

Primavara lacul are culoarea albastru deschis si albastru inchis, vara are culoarea verde inchis si uneori cu reflexe de smarald , iar toamna acesta devine verde inchis si uneori maro. Inca nimeni nu a dat o explicatie stiintifica exacta pentru aceste schimbari de aceea cei care sunteti pasionati de asa ceva sunteti bineveniti sa studiati acest caz.