Adresa & Contact

Adresa noastra

Castelul Apafi, Rona de Sus

GPS

47.8780182, 24.0265121

Castelul Apafi este situat in judetul Maramures, in comuna Rona de Sus. Cu toate ca acesta a fost construit din cu totul alte interese, astazi Castelul Apafi gazduieste scoala din localitate fiind destul de rau ingrijit.

Trecutul Castelului Apafi nu este deloc unul de neglijat. Acesta a fost creat pentru ca proprietarii sa il foloseasca atunci cand veneau la vanatoare in regiune. De asemenea, Castelul a servit si ca inchisoare sau ca resedinta celor care aveau in proprietate minele de sare de la Costiui.

Locul in care este asezat Castelul astazi ne arata ca acesta pare a fi desprins din crestele verzi ale dealurilor care il inconjoara. Chiar daca sute de copii studiaza inlauntrul lui, Castelul Apaffi arata si astazi ca un conac parasit.

In secolul XVII voievodul Apaffy a devenit proprietarul acestui domeniu, interesat de minele de sare din regiune. Cu timpul, el l-a vandut regelui Ungariei intrucat bogatia regiunii nu era deloc una de neglijat.

Servind si drept inchisoare, Castelul a avut inlauntrul lui un beci care ducea direct catre galeriile de sare in asa fel incat detinutii sa isi depuna toata truda si osteneala in lupta lor cu sarea.

Bine de stiut: Cu toate ca se pastreaza si astazi infatisarea vechiului Castel Apafi, doar subsolul si o camera au ramas neatinse din structura vechiului castel.