ISTORIC
Proiectul de dezvoltare instituţională îşi propune stabilirea politicii educaţionale centrată pe schimbare, inovare şi dezvoltare în plan structural şi funcţional, identificând nevoile de bază şi disfuncţiile precum și posibilităţile concrete de realizare, urmărire şi evaluare a rezultatelor. Proiectul instituţional propus este rezultatul unei analize, a unei gândiri şi decizii colective şi va reprezenta expresia unui efort de echipă care va asigura acel echilibru dintre reglementări şi iniţiative, negociind în favoarea grădiniţei şi permiţând compromisul dintre logica de tip birocratic şi cea de tip autonom.
În centrul atenţiei tuturor se află copilul şi nevoile lui de creştere, socializare şi educație, deoarece… „Multe dintre câte ne sunt necesare pot aştepta, numai copilul nu. Acum e timpul când se formează trupul şi spiritul lui. Copilului nu i se poate spune: Aşteaptă până mâine! Numele lui este AZI!” (Gabriela Mistral)
VALORI CHEIE:
- Transparenţă
- Identitate
- Eficienţă
- Armonie
- Respect
- Angajament
- Cooperare
- Organizare
- Progres
- Inovaţie
- Loialitate
- Accesibilitate
- Recreere
- Incluziune
INFORMAŢII GENERALE PRIVIND UNITATEA
Grădiniţa este o mică societate, o a doua casă pentru copiii noştri, un loc unde se poate practica educaţia europeană, spaţiul unde se asigură nu numai un volum important de cunoştinţe, dar se formează şi mentalităţi moderne,deschise.
Unitatea noastră este o grădiniţă cu program prelungit în care copiii desfăşoară activităţi specifice vârstei, servesc masa, se bucură de servicii educaţionale de calitate.
Unitatea funcţionează într-o clădire având o suprafaţă utilă de 1945,70 mp și o curte de 2391,5 mp pentru organizarea activităţilor în aer liber, a jocurilor de mişcare, concursurilor sportive, programului recreativ.
Amplasarea grădiniţei oferă un spaţiu securizant, protejat de circulaţia maşinilor, de factori de poluare fonică sau atmosferică. În curte există module pentru dezvoltarea motricităţii copiilor.
Pe parcursul celor 12 de ani de existenţă, această unitate de învățământ a fost un etalon pentru învățământul preșcolar maramureșean, un punct de reper și un exemplu de bune practici. S-a constatat interesul părinţilor pentru oferta grădiniţei care se adresează atât doritorilor de program tradiţional, cât şi în alternativa educațională „Step by Step”. De asemenea secţia maghiară care funcţionează în unitate răspunde solicitărilor părinţilor din oraş.
Generațiile care au absolvit au continuat cu succes procesul educațional la școli cu prestigiu din oraș, la licee și școli vocaționale.
Datorită serviciilor educaționale de înaltă calitate, a ofertei educaționale diverse (până în anul 2018) am fost permanent o grădiniță foarte solicitată, curtată atât de locuitori ai orașului cât și din zona metropolitană.
Caracteristica acestei instituţii de învățământ o reprezintă deschiderea totală spre familie, comunitate şi şcoală, fapt ce a constituit de altfel şi condiţia existenţei sale durabile.
MEDIUL EXTERN
Construcţia grădiniţei s-a finalizat în anul 2008. Este o clădire modernă: S+P+1. Spaţiul este destinat doar pentru grădiniţă. Clădirea grădiniţei este în proprietatea Primăriei. Conform ultimului Protocol nr. 265 din 3.11.2011 Municipiul Baia Mare, dă în administrare clădirea şi terenul Grădiniţei cu program prelungit „Otilia Cazimir”, reprezentată prin directorul în funcție de atunci. Grădiniţa este întăbulată conform încheierii nr. 26526 din 12.07.2011 de către O.C.P.I.MM.
Grădinița a fost deschisă în anul 2008 când a primit şi Autorizaţia de funcţionare provizorie de la ARACIP, conform Ordinul de Ministru nr. 5713 din 19.10.2009.
În data de 24.05.2013 unitatea a fost acreditată prin Ordinul de Ministru nr. 3476. Grădinița a fost înființată datorită cerințelor unui cartier nou, cu locuitori tineri în majoritatea lor. A fost concepută după un proiect modern, inovator, la standarde europene, pentru a oferi servicii educaționale de calitate într-un spațiu generos. A constituit nucleul socio-educațional al cartierului Vasile Alecsandri, familiile tinere cu copii în vârstă de 3-6/7 ani beneficiind de sprijin atât în educația copiilor lor, cât și în găzduirea acestora în timp ce ei parcurgeau programul de serviciu de 8 ore la firmele care erau amplasate în cartier, sau zona industrială a orașului Baia Mare.
În vecinătatea grădiniţei, chiar vis-a-vis se află cea mai mare şcoală din cartier, Şcoala „Vasile Alecsandri”. Tot în acest cartier se află și o locație a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga”, Creșa „Curcubeu”, Creșa nr. 2, grădinițe cu program normal și program prelungit, Centrul Comunitar „Sf. Francisc de Assisi” Caritas, Centrul Social „Phoenix”, DGASPC Maramureș – Protecția Copilului, etc.
MEDIUL INTERN
În prezent în grădiniță își desfășoară activitatea:
- 234 – copii preșcolari;
- 21 – educatoare/profesori învățământ preșcolar;
- 2 – personal didactic auxiliar (contabil, administrator de patrimoniu);
- 13 – personal nedidactic (bucătărese, lenjereasă, îngrijitoare).
Grădinița cu program prelungit „Otilia Cazimir” Baia Mare este structurată pe două nivele, fiind dotată cu:
- 10 săli de grupă;
- un cabinet medical;
- un cabinet cu dublă funcționalitate-logoped/psiholog;
- Centrul metodic;
- un bloc alimentar, unde mâncarea este pregătită de personal calificat, cu un meniu diversificat;
- spălătorie;
- 7 grupuri sanitare;
- 3 birouri;
- 1 sală de mese;
- o curte încăpătoare, frumos amenajată.
Totodată grădinița noastră beneficiază de un adăpost de apărare civilă, unic la instituțiile de acest gen din oraș.
Cine am fost?
- grădiniță performantă apreciată de școli de renume din oraș cu care am avut numeroase parteneriate, mult apreciată de părinți, dornici să-și înscrie copiii în unitatea noastră și care din recunoștință pentru calitatea actului educațional au înființat Asociația părinților „Raza Soarelui” și au susținut redactarea primei reviste a unității (2009-2010);
- copii care ne-am pregătit cu entuziasm și perseverență pentru școală și viață;
- educatoare consecvente în a acționa cu dăruire profesională și corectitudine;
- suntem noi, Grădinița cu program prelungit „Otilia Cazimir” Baia Mare.
Ce vom fi?
- vom fi viitorul aşa cum îl visăm;
- vom fi generația deschisă spre învățământul digital, educatoare capabile să îmbine învățământul tradițional cu predare sincron și asincron, în pas cu schimbările lumii actuale;
- vom fi cei ce vor semăna în continuare calități socio-emoționale în dezvoltarea copilului de azi și de mâine;
- vom fi mereu pe direcţia cea bună pentru îndeplinirea obiectivelor pe care ni le-am propus;
- vom parcurge un drum ascendent spre perfecţionarea procesului de învăţământ, ca rezultat al acţiunilor convergente ce vor avea la îndemână trei elemente esenţiale: prescolarii, părinţii şi calitatea a tot ceea ce întreprindem, ca o garanţie a durabilităţii realizării scopului propus.
CULTURA ORGANIZAŢIONALĂ
Cultura organizațională este considerată a fi „forța” invizibilă din spatele lucrurilor ușor observabile și tangibile dintr-o instituție, este energia socială ce determină oamenii să acționeze. Putem compara cultura organizațională a grădiniței noastre cu personalitatea unui individ, ce întrunește o serie de aspecte vizibile și mai puțin vizibile, dar în care furnizează viziunea, sensul, direcția și energia necesare pentru evoluție. Dezideratul organizației este respectarea dreptului la opinie al fiecăruia.
- O echipă unită, dornică de a pune bazele unei grădinițe performanțe.
Climat stimulativ, de toleranţă şi cooperare, dinamic şi inovator, incluziv. - Valorile dominante: responsabilitatea, cooperarea, generozitatea, munca în echipă, încrederea şi respectul faţă de copil şi familia acestuia, devotamentul, libertatea de exprimare, receptivitatea şi creativitatea, performanţa.
- Directorul –cu atitudine asertivă, democratică, de încredere în echipa de lucru, receptiv, cooperant, comunicativ, dinamic, obiectiv, cu respect faţă de realizările organizaţiei şi nevoile ei.
- Regulamentul de organizare și funcționare și Regulamentul intern puse la dispoziţia tuturor celor interesaţi.
- Respect față de valorile spirituale, culturale și tradiționale românești.
Climatul organizaţiei este unul stimulativ, de toleranţă şi cooperare, dinamic şi inovator, incluziv. Valorile dominante ce caracterizează membrii sunt: responsabilitatea, cooperarea, munca în echipă, încrederea şi respectul faţă de copil şi familia acestuia, devotamentul, libertatea de exprimare, receptivitatea şi creativitatea, uneori mai apar manifestări de conservatorism sau automulţumire. Directorul are o atitudine asertivă, democratică, de încredere în echipa de lucru şi este receptiv, cooperant, comunicativ, dinamic, obiectiv, cu respect faţă de realizările organizaţiei şi nevoile ei. RI elaborat, supus atenţiei organizaţiei şi aprobat cuprinde norme privind activitatea pe diferite compartimente şi comisii de lucru, precum şi responsabilităţile pentru toate categoriile de personal.
PREZENTAREA RESURSELOR CURRICULARE
Pentru a asigura o bună pregătire a copiilor grădiniţa îşi desfășoară activitatea în conformitate cu Curriculum pentru educație timpurie anexă la OMEN 4694/02.08.2019.
Activitatea curriculară se desfăşoară pe două nivele de vârstă, atât în program tradiţional (5 grupe), cât şi în alternativa educațională „Step by Step” (5 grupe). De asemenea 1 grupă din cele 10 este cu predare în limba maghiară. Planul de învăţământ al unităţii este cel destinat grădiniţelor cu program prelungit.