Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş este o instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Maramureş, care asigură resursele financiare necesare realizării obiectivelor rezultate din funcţiile de bază ale muzeului.
În clădirea vechii Monetării, edificată în secolul al XVIII-lea, sediul actual al muzeului, vizitatorii pot admira o colecţie impresionantă de artefacte şi bunuri culturale cu valoare memorială şi istorică, prezentate în cadrul expoziţiilor permanente (Comori ale Epocii Bronzului din nordul Transilvaniei, Minerit şi Civilizaţie în Maramureş, Călătorie în universul Ceasului) și temporare.
Patrimoniul muzeal, alcătuit din variate categorii de bunuri culturale, din care o parte depăşeşte importanţa locală, regională şi chiar naţională, este pus în valoare în spaţiile generoase ale fostei Monetării a oraşului, dar şi ale Bastionului Măcelarilor. Statistic, acesta însumează un număr de peste 75.000 numere de inventar, din care patrimoniul arheologic – 35.745 de artefacte, cel aparţinând secţiei Istorie – 24.128 piese structurate în colecţii de arheologie medievală, tezaure monetare, bresle, arme albe şi de foc, sigilii şi tipare, stampe şi fofografii, documente, tehnică minieră, patrimoniu memorialistic. Acestora li se adaugă cele 9278 volume (sec. XVI-XX) ale fondului documentar de carte, tabloul fiind întregit de fondul de carte curentă, care cuprinde peste 10.000 de volume (publicaţii de specialitate, anuare, etc.).
Patrimoniul cultural constituie şi un important mediator de educaţie muzeală, instituţia derulând programe şi proiecte de succes pe acest palier de activitate: „Muzeul Viu”, „Generaţia Histarch învaţă comunitatea”, „Tabăra de arheologie experimentală Vălenii Şomcutei”, „Muzeu fără bariere-accesul la cultura muzeală a persoanelor cu dizabilităţi”, „Mari civilizaţii ale Antichităţii”.
Cercetarea ştiinţifică a patrimoniului este valorificată prin studii şi articole apărute în publicaţiile Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, respectiv Marmatia, (publicaţie periodică) şi seriile Bibliotheca Marmatia, Colecţii muzeale, Studii şi cercetări maramureşene, Muzeul Viu.
Muzeul mai administrează un important monument istoric (sec. XV), care a făcut parte din sistemul de fortificaţii al oraşului medieval Baia Mare, Bastionul Măcelarilor. Acesta a fost redat comunităţii locale şi a reintrat în circuitul turistic în anul 2011, datorită unui proiect implementat de către Consiliul Judeţean Maramureş.
În spaţiul amenajat la primul nivel al Bastionului se organizează expoziţii temporare şi se desfăşoară proiecte şi evenimente culturale, activităţi educaţionale pentru diferite categorii de public. În curtea exterioară s-au amenajat 10 spaţii cu dublă funcţiune: ateliere demonstrative pentru meşteşugari (olărit, icoane pe sticlă, broderie cămăşi tradiţionale, ţesătorie etc.) şi standuri de vânzare artizanat şi produse tradiţionale.
DATE DE CONTACT
Bastionul Măcelarilor
Baia Mare, str. Piața Izvoarelor nr. 1
Tel.: +40 362.422.950
Comentarii 0