Adresa & Contact

Adresa noastra

Str. Dealul Florilor nr. 1, Baia Mare

GPS

47.666449484231, 23.576273918152

Telephone

Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Maramureș este situat în Baia Mare, pe Dealul Florilor, în apropierea centrului istoric al municipiului. Muzeul vine în întâmpinarea publicului vizitator cu expoziția pavilionară din Teatrul de Vară și secția în aer liber (Muzeul Satului) inaugurată în anul 1984.

În anul 1899 a luat ființă în Baia Mare Asociația Muzeală Băimăreană ai cărei membri au donat obiecte ce urmau a constitui primele colecții ale muzeului. Aprobarea de înființare a unei Secții de etnografie și artă populară a venit abia în 1964. Activitatea științifică în organizarea colecțiilor muzeale a început în 1968, prin aranjamente expoziționale, cercetare sistematică a fenomenelor culturii materiale și achiziții, astfel încât patrimoniul muzeal numără, în prezent, peste 11.000 de piese reprezentând: mobilier țărănesc, inventar agro-pastoral, port popular, textile de interior, podoabe populare și obiecte de cult. Clădirea Pavilionară găzduiește expozițiile: „Lemnul în comunitatea tradiţională din nordul României – de la leagăn la mormânt” și „Ceramica – moștenire culturală a Municipiului Baia Mare”.

Secția în aer liber – Muzeul Satului – a fost inaugurată în 15 august 1985, după îndelungate eforturi ale specialiștilor în domeniu și ale autorităților locale. Muzeul satului, format în jurul bisericii monument cu hramul Sf. Gheorghe este singurul muzeu în aer liber din România care a fost construit având ca punct de pornire biserica – centrul spiritual al comunității de tip tradițional. Lăcașul sfânt, ce datează din 1630, provine din localitatea Chechiș și a fost adusă pe Dealul Florilor în anul 1939. Stuctura tematică a Muzelui Satului cuprinde gospodării din cele patru zone etnografice: Lăpuș, Chioar, Codru și Maramureșul istoric, prezentând evoluția casei ca nucleu al gospodăriei, anexe și instalații tehnice specifice satelor maramureșene.

Muzeul Etnografic şi de Artă Populară organizează anual o serie de manifestări cu caracter cultural: Hramul Bisericii monument „Sfântul Gheorghe”, Zilele Maramureșului, Noaptea Muzeelor, Ziua Universală a iei românești, Crăciun în Maramureş, etc.