Adresa & Contact

GPS

47.672161, 24.195473673014465

Ansamblul Folcloric „Flori din Maramureș” a luat ființă în anul 1982, pe lângă Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș, instituție în jurul căreia s-au derulat cele mai importante proiecte și acțiuni menite să tezaurizeze și să perpetueze valorile culturii populare maramureșene.

De-a lungul timpului, prin Ansamblul Folcloric „Flori din Maramureș” s-au perindat manageri, coregrafi, s-au format dansatori, instrumentiști și soliști vocali, mulți dintre aceștia devenind nume de prestigiu în cultura românească, adevărați ambasadori ai spiritualității noastre. Prin ei și arta lor interpretativă, melosul popular a răsunat din Maramureș, atât în țară cât și în străinătate, făcând cunoscute portul, cântecul, dansul și obiceiurile tradiționale, aducând diplome, premii și distincții. Astăzi putem spune cu tărie că jocul și cântecul popular „sunt vii”, trăiesc. Au fost culese și valorificate scenic lucrări din folclorul muzical și coregrafic, valori certe, dându-ne azi prilejul să ne bucurăm și să admirăm cântece și dansuri din cele patru zone etno-folclorice: Țara Codrului, Țara Chioarului, Țara Lăpușului și Țara Maramureșului, dar și din cele mai reprezentative zone ale României.

De la înființare, ansamblul a avut o bogată activitate artistică, participând la numeroase manifestări și festivaluri folclorice, atât pe plan local, național cât și în străinătate, până în anul 2008. Din diferite motive, din 2008 și până în 2018, Ansamblul a avut o perioadă de stagnare.

Începând cu anul 2018, odată cu venirea domnului Grigore Simionca, în calitate de maestru coregraf în domeniul creației populare, culturii și artei coregrafice tradiționale, Ansamblul „Flori din Maramureș” s-a reactivat. Rolul și scopul său sunt de a continua cercetarea, crearea, conservarea, promovarea și valorificarea tradițiilor populare, de păstrare a valorilor morale și artistice precum și cultivarea specificului patrimoniului cultural național și universal. În acest timp s-a dinamizat și revitalizat activitatea culturală, păstrând valorile autentice ale creației populare și artei interpretative, desfășurând programe adecvate intereselor populației prin activități și manifestări cultural-artistice locale, naționale și internaționale. Având în vedere degradarea accelerată a fenomenului cultural tradițional, instituția noastră are în atenție și își asumă obligația de a păstra valorile reprezentative ale artei populare și salvarea lor de la pericolul degradării.